Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Hygiena urad verejneho zdravotnictva leto rady triky a tipy.png
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, Canva
8. júla 2024 Správy od Zdravotnickespravy.skSITA

Viete, ako bezpečne grilovať a rozpoznať kvalitnú zmrzlinu? Tu je niekoľko rád od hygienikov

Kvalitnú nebalenú zmrzlinu je možné rozoznať podľa jej vône, chuti a konzistencie. Pri grilovaní vonku je dôležité dodržiavať hygienické postupy, aby sa predišlo možným zdravotným rizikám.

Hygienici radia, ako bezpečne grilovať a rozpoznať kvalitnú zmrzlinu. Pri grilovaní vonku je dôležité dodržiavať hygienické postupy, aby sa predišlo možným zdravotným rizikám.

Vedúci Odboru hygieny výživy bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), doktor Marek Slávik, odporúča viaceré opatrenia: „Pri príprave pokrmov dbajte na hygienu rúk, náradia a ochranu pred hmyzom. Mäso nechajte bezpečne rozmraziť v chladničke, nie voľne vonku alebo v teplej vode.“

Správne grilovanie

Slávik ďalej radí, aby sa mäso krájalo na tenšie plátky, grilovalo sa pri miernejšej teplote a používala sa hliníková fólia na pečenie. „Tým zabránite odkvapkávaniu šťavy a tuku do pahreby, čím sa zníži tvorba škodlivých látok,“ uviedol.

Je dôležité, aby surové a tepelne upravené potraviny zostali oddelené a pokrm bol skonzumovaný ihneď po príprave. Kvalitnú nebalenú zmrzlinu je možné rozoznať podľa jej vône, chuti a konzistencie.

Čistota a informácie

Dobrá zmrzlina má príjemnú chuť a vôňu, farba zodpovedá použitým surovinám a konzistencia je hladká,“ vysvetľuje hlavná hygienička a doktorka Tatiana Červeňová. Pri kúpe nebalenej zmrzliny si zákazníci majú všímať čistotu pracovných plôch, pravidelné umývanie náradia a informácie o prítomnosti alergénov.

Červeňová tiež upozorňuje na riziká opakovane zmrazovanej zmrzliny. Tá môže obsahovať kúsky ľadu, ktoré nielen znehodnotia jej chuť, ale môžu byť zdrojom mikrobiologickej kontaminácie.

Odborní pracovníci úradu verejného zdravotníctva pravidelne počas leta náhodne odoberajú vzorky zmrzlín na kontrolu mikrobiologickej kontaminácie a úrovne hygieny výroby.

Sledujte novinky zo Zdravotníctva na Zdravotnícke správy - Zdravoteka.sk, Farmaceuti na Slovensku - Zdravoteka.sk, Zdravotné sestry - Zdravoteka.sk, alebo ich odoberajte cez e-mail.

Bezplatné novinky zo Zdravotníctva raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.