Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz ovocie bakterie zdravotnicke spravy canva.png
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, Canva
29. augusta 2024 Správy od Zdravotnickespravy.skSITA

Národný ústav detských chorôb varuje pred neumytým ovocím, môže spôsobiť aj veľmi vážne ochorenie

Najznámejším parazitárnym ochorením je toxoplazmóza, kde kľúčovým faktorom prenosu Toxoplasma gondii je mačka, ktorá vylučuje infikované vajíčka a tie sa môžu nachádzať okrem iného aj na neumytom ovocí a zelenine.

Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) upozorňujú na dôležitosť hygieny rúk. Najčastejšie sú to práve ruky, ktoré môžu byť prenášačom rôznych patogénov. Aj konzumácia neumytého ovocia priamo z kríka v záhrade môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Mnohé parazity môžu na človeka číhať nielen na rukách, ale aj neumytom ovocí, akými sú napríklad čučoriedky, jahody, maliny alebo ríbezle konzumované priamo z kríka. Prenášajú ich lesné zvieratá, napríklad líška.

Pozor treba dať aj na blízky kontakt s domácimi miláčikmi – psom, mačkou a inými, na ktorých srsti sa môžu nachádzať infikované vajíčka,“ povedal Peter Bartoň, riaditeľ NÚDCH. Nebezpečná je aj kontaminovaná voda, zle umytá alebo vôbec neumytá zelenina a iné plody nachádzajúce sa blízko zeme v záhrade.

Najznámejšie ochorenie

Najznámejším parazitárnym ochorením je toxoplazmóza, kde kľúčovým faktorom prenosu Toxoplasma gondii je mačka, ktorá vylučuje infikované vajíčka a tie sa môžu nachádzať okrem iného aj na neumytom ovocí a zelenine.

Obzvlášť nebezpečná býva v tehotenstve a závažnou formou infekcie je aj jej očná forma,“ hovorí Michal Adamišin, verejný zdravotník a hygienik NÚDCH. Očná forma môže v prípade neliečenia, či komplikácií viesť až k oslepnutiu. Podľa Adamišina malo túto formu 6 z 9 pacientov hospitalizovaných s toxoplazmózou v ostatných piatich rokoch.

Na povrchu aj preniknúť

Počas rastu ovocia a zeleniny sa do nich môžu dostať rôzne patogénne mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobovať ochorenia a zapríčiniť rôzne infekcie prenášané potravinami. Kontaminácia môže byť prechodne prítomná na povrchu alebo preniknúť hlboko dovnútra cez poškodené miesta na povrchu čerstvých produktov.

Ďalšie ľudské patogény spojené s čerstvými produktmi sú napríklad vírus hepatitídy A, norovírus, Aeromonas spp., Bacillus cereus, Campylobacter spp., Clostridium botulinum, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella enterica, Shigella spp., Staphylococcus.

Všetky z nich prenášajú choroby súhrnne nazývané pojmom „choroba špinavých rúk“. Najjednoduchším a najúčinnejším spôsobom, ako zabrániť ich prenosu, je pravidelne si umývať ruky, vždy pred a po kontakte s potravinami, chorými ľuďmi, odpadom a po návšteve toalety.

Sledujte novinky zo Zdravotníctva na Zdravotnícke správy - Zdravoteka.sk, Farmaceuti na Slovensku - Zdravoteka.sk, Zdravotné sestry - Zdravoteka.sk, alebo ich odoberajte cez e-mail.

Bezplatné novinky zo Zdravotníctva raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.