Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Pacient nemocnica vysetrenie hospitalizácia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, GettyImages
18. apríla 2023 Zdravotnícke zariadenia od Zdravotnickespravy.skSITA

Dve tretiny pacientov v slovenských nemocniciach ohrozuje podvýživa

Normálny stav výživy mala iba niečo viac ako tretina pacientov, v riziku podvýživy bolo 40,6 % pacientov a 23,5 % pacientov už trpelo podvýživou.

V stave alebo v riziku podvýživy je na Slovensku 64 percent pacientov, ktorí sú hospitalizovaní v nemocniciach. Vyplýva to z nezávislého prieskumu v slovenských nemocniciach, o ktorom informovala Slovenská spoločnosť parenterálnej a enterálnej výživy (SSPEV) zaoberajúca sa klinickou výživou. Samotnou podvýživou podľa výsledkov prieskumu trpí takmer štvrtina ľudí hospitalizovaných v nemocniciach.

Prieskum o stave výživy pacientov v našich nemocniciach realizovala SSPEV s podporou medzinárodného edukačného grantu Asociácie výrobcov klinickej výživy. V spolupráci s odborníkmi v ôsmich slovenských nemocniciach spoločnosť SSPEV skúmala nutričný stav u 752 pacientov hospitalizovaných na rôznych oddeleniach. Prieskum zároveň preveroval aj systém organizácie nutričnej starostlivosti v týchto nemocniciach. Normálny stav výživy mala iba niečo viac ako tretina pacientov, v riziku podvýživy bolo 40,6 % pacientov a 23,5 % pacientov už trpelo podvýživou.

Slovensko je na tom horšie ako európsky priemer. Zistenia z klinických štúdií Medzinárodnej asociácie výrobcov klinickej výživy dokazujú, že v celoeurópskom meradle je v riziku podvýživy v priemere každý štvrtý pacient prijatý do nemocnice.

Na Slovensku je v stave alebo v riziku podvýživy viac ako každý druhý pacient vo vyššie uvedených špecializáciách. Odhadované náklady zdravotnej starostlivosti súvisiace so zlým stavom výživy predstavujú v celej EÚ až 170 miliárd eur ročne.

Zistenia z prieskumu pre nás, žiaľ, nie sú prekvapujúce. Dlhodobo upozorňujeme na to, že v slovenskom zdravotníctve neexistuje systém nutričného manažmentu, čo je veľkou chybou. Enterálna a parenterálna výživa je totiž súčasťou terapie pacientov a dokáže výrazne ovplyvniť výsledky liečby,“ uviedol prezident SSPEV Juraj Krivuš.

Sledujte novinky zo Zdravotníctva na Zdravotnícke správy - Zdravoteka.sk, Farmaceuti na Slovensku - Zdravoteka.sk, Zdravotné sestry - Zdravoteka.sk, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Bezplatné novinky zo Zdravotníctva raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.