You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.
Pacient nemocnica vysetrenie hospitalizácia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, GettyImages
18. apríla 2023 Zdravotnícke zariadenia od Zdravotnickespravy.skSITA

Dve tretiny pacientov v slovenských nemocniciach ohrozuje podvýživa

Normálny stav výživy mala iba niečo viac ako tretina pacientov, v riziku podvýživy bolo 40,6 % pacientov a 23,5 % pacientov už trpelo podvýživou.

V stave alebo v riziku podvýživy je na Slovensku 64 percent pacientov, ktorí sú hospitalizovaní v nemocniciach. Vyplýva to z nezávislého prieskumu v slovenských nemocniciach, o ktorom informovala Slovenská spoločnosť parenterálnej a enterálnej výživy (SSPEV) zaoberajúca sa klinickou výživou. Samotnou podvýživou podľa výsledkov prieskumu trpí takmer štvrtina ľudí hospitalizovaných v nemocniciach.

Prieskum o stave výživy pacientov v našich nemocniciach realizovala SSPEV s podporou medzinárodného edukačného grantu Asociácie výrobcov klinickej výživy. V spolupráci s odborníkmi v ôsmich slovenských nemocniciach spoločnosť SSPEV skúmala nutričný stav u 752 pacientov hospitalizovaných na rôznych oddeleniach. Prieskum zároveň preveroval aj systém organizácie nutričnej starostlivosti v týchto nemocniciach. Normálny stav výživy mala iba niečo viac ako tretina pacientov, v riziku podvýživy bolo 40,6 % pacientov a 23,5 % pacientov už trpelo podvýživou.

Slovensko je na tom horšie ako európsky priemer. Zistenia z klinických štúdií Medzinárodnej asociácie výrobcov klinickej výživy dokazujú, že v celoeurópskom meradle je v riziku podvýživy v priemere každý štvrtý pacient prijatý do nemocnice.

Na Slovensku je v stave alebo v riziku podvýživy viac ako každý druhý pacient vo vyššie uvedených špecializáciách. Odhadované náklady zdravotnej starostlivosti súvisiace so zlým stavom výživy predstavujú v celej EÚ až 170 miliárd eur ročne.

Zistenia z prieskumu pre nás, žiaľ, nie sú prekvapujúce. Dlhodobo upozorňujeme na to, že v slovenskom zdravotníctve neexistuje systém nutričného manažmentu, čo je veľkou chybou. Enterálna a parenterálna výživa je totiž súčasťou terapie pacientov a dokáže výrazne ovplyvniť výsledky liečby,“ uviedol prezident SSPEV Juraj Krivuš.

Sledujte novinky zo Zdravotníctva na Zdravotnícke správy - Zdravoteka.sk, Farmaceuti na Slovensku - Zdravoteka.sk, Zdravotné sestry - Zdravoteka.sk, alebo ich odoberajte cez e-mail.

Bezplatné novinky zo Zdravotníctva raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.