Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ockovanie vakcina hpv virus
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, GettyImages
14. decembra 2022 Lieky a liečivá od Zdravotnickespravy.skSITA

Bratislavský kraj spustil ďalšie kolo očkovania proti HPV vírusu

Očkovanie organizuje BSK v spolupráci s občianskymi združeniami Liga proti rakovine a Nie rakovine.

Lekári Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) budú v piatok 16. decembra očkovať proti HPV vírusu v zdravotnom stredisku v Petržalke na Rovniankovej. Ako informuje BSK na svojej webovej stránke, očkovať budú v čase od 13.00 do 18.00 hod. tých, ktorých už očkovali, ale budú podávať aj prvé dávky.

V prípade záujmu o očkovanie je potrebná registrácia na stránke BSK. „Očkujeme deti od 9 rokov, aj dospelých, obe pohlavia,“ uvádza samospráva. Očkovacia schéma je dvojdávková pre deti do 15 rokov a trojdávková nad 15 rokov.

Očkovanie proti HPV je plne hradené pre 12-ročné dievčatá a chlapcov, starším deťom preplatia zdravotné poisťovne časť ceny vakcíny. Dospelí vakcínu uhrádzajú v plnej výške.

Je to možnosť, ako predísť rakovine. Je to asi jediná rakovina, ktorá má tento infekčný pôvod a dá sa jej zabrániť,“ pripomína lekár kraja a riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay. Očkovanie organizuje BSK v spolupráci s občianskymi združeniami Liga proti rakovine a Nie rakovine.

HPV (ľudský papilomavírus) je rakovinotvorný vírus, ktorý môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví. „Na Slovensku zbytočne zomiera na rakovinu krčka maternice viac ako 200 žien ročne. Okrem rakoviny krčka maternice sú to aj iné nádory – rakovina vagíny, penisu alebo konečníka,“ upozorňuje samospráva.

Sledujte novinky zo Zdravotníctva na Zdravotnícke správy - Zdravoteka.sk, Farmaceuti na Slovensku - Zdravoteka.sk, Zdravotné sestry - Zdravoteka.sk, alebo ich odoberajte cez e-mail.

Bezplatné novinky zo Zdravotníctva raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.