Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Očkovanie, koronavírus
Foto: SITA/Jana Birošová
18. júla 2022 Lieky a liečivá od Zdravotnickespravy.skSITA

V Česku rozbiehajú očkovanie štvrtou dávkou proti ochoreniu COVID-19

Záujemcovia o posilňujúcu dávku musia dodržať odstup minimálne štyroch mesiacov od predchádzajúceho očkovania.

V Českej republike sa otvára možnosť dať sa druhý raz preočkovať proti ochoreniu COVID-19. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz, podľa ktorého ministerstvo zdravotníctva odporúča štvrtú dávku vakcíny najmä ľuďom nad 60 rokov a rizikovým pacientom.

Očkovať budú vakcínami Comirnaty (BioNTech/Pfizer) a Spikevax (Moderna).

Ministerstvo sa rozhodlo umožniť Čechom dať sa preočkovať druhou posilňujúcou dávkou vakcíny proti COVID-19 na základe odporúčania Európskej liekovej agentúry (EMA) a Českej vakcinologickej spoločnosti (ČLS JEP).

Dobrovoľné očkovanie

Druhá posilňujúca dávka bude dostupná všetkým ľuďom nad 18 rokov, jej podanie však momentálne odborníci odporúčajú najmä starším vekovým kategóriám a chronicky chorým pacientom.

Chcem, aby mali k očkovaniu prístup všetci, ktorí oň majú záujem. Predovšetkým silne odporúčam druhú posilňujúcu dávku osobám starším ako 60 rokov a rizikovým osobám. Očkovanie je dobrovoľné, preto ďakujem všetkým, ktorí sú zodpovední a pôjdu ešte pred jeseňou na ďalšiu dávku. Našim zdravotníkom, pacientom aj celej spoločnosti to pomôže lepšie zvládnuť niekoľko nasledujúcich mesiacov,“ vyhlásil minulý týždeň minister zdravotníctva Vlastimil Válek.

Posilňujúca dávka

Druhá posilňujúca dávka bude od pondelka dostupná na očkovacích miestach bez registrácie, v nemocniciach a u praktických lekárov.

Rezervačný systém, určený okrem iného aj pre záujemcov bez zdravotných problémov, spustia až od polovice augusta. Záujemcovia o posilňujúcu dávku musia dodržať odstup minimálne štyroch mesiacov od predchádzajúceho očkovania.

V súvislosti s rastúcim počtom nakazených český rezort zdravotníctva apeluje na osobnú zodpovednosť ľudí a odporúča nosiť respirátory v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach, v hromadnej doprave a na miestach s väčšou koncentráciou ľudí.

Epidemická situácia

Epidemickú situáciu v ČR máme pod kontrolou. Monitorujeme ju spoločne s dátami zo zahraničia. Aktuálna mutácia COVID-19 v tejto chvíli nespôsobuje zásadnú záťaž na nemocnice a zdravotný systém. Počty pacientov na JIS a ECMO sú stále nízke a nemocnice zvládajú starostlivosť o týchto pacientov,“ uviedol v piatok námestník ministra zdravotníctva Josef Pavlovic.

Zdôraznil pritom, že v pohotovosti naďalej zostávajú Centrálny riadiaci tím i Národný inštitút pre zvládanie pandémie. Obe zoskupenia sú podľa jeho slov pripravené okamžite reagovať na zmenu situácie.

Denné počty novo nakazených koronavírusom v Česku už dva týždne, s výnimkou víkendov, prekonávajú hranicu tisícky. V nemocniciach podľa posledných údajov ležalo 400 pacientov, z toho 14 vo vážnom stave.

Sledujte novinky zo Zdravotníctva na Zdravotnícke správy - Zdravoteka.sk, Farmaceuti na Slovensku - Zdravoteka.sk, Zdravotné sestry - Zdravoteka.sk, alebo ich odoberajte cez e-mail.

Bezplatné novinky zo Zdravotníctva raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.