Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Iniciatívu Pomôž svojej nemocnici podpísalo už viac ako 10 tisíc ľudí
Foto: ilustračné, AP Photo/Niranjan Shrestha
28. septembra 2021 Správy od Zdravotnickespravy.skSITA

Dáta bez pátosu odmietajú predpoklad o 10-tisíc obetiach tretej vlny, má ich byť maximálne 2-tisíc

Podľa priebehu tretej vlny v tomto ostrovnom štáte modelovali údaje aj pre Slovensko.

Matematici z projektu Dáta bez pátosu sú presvedčení, že 10-tisíc obetí Slovensku v prebiehajúcej tretej vlne pandémie ochorenia COVID-19 v žiadnom prípade nehrozí.

Predpokladajú najviac 2 000 obetí. Na sociálnej sieti tak reagovali na rozhovor infektológa Petra Sabaku pre portál Aktuality.sk, v ktorom predznamenáva takýto vysoký počet mŕtvych v súvislosti s koronavírusovou infekciou.

Predpoklady matematikov

Vypočuli sme si niekoľko podcastov a niekoľko rozhovorov. Sme z úplne iného kempu. Snažíme sa pochopiť, o čom je pri delte na Slovensku reč, ale nechápeme podstatu a zdroj niektorých vyjadrení. Nie, nepotrebujeme pomoc, ale možno by bolo dobré spraviť si skúšku správnosti pri fatalistických vyjadreniach o počtoch obetí,” uviedli analytici projektu Dáta bez pátosu vo svojom príspevku.

Svoje tvrdenie, že také vysoké počty obetí u nás nehrozia, demonštrovali na porovnaní s Veľkou Britániou. Podľa priebehu tretej vlny v tomto ostrovnom štáte modelovali údaje aj pre Slovensko. Aj pri najhoršom scenári vychádza, že v tretej vlne zomrie najviac 2 621 ľudí. Matematici predpokladajú najviac 2 000 obetí.

Podľa analytikov je vyhlásenie Sabaku strašením, nakoľko v žiadnej krajine na svete nezomrelo v súvislosti so šírením infekčnejšieho delta variantu 2 000 ľudí na milión obyvateľov. V podobne zaočkovaných krajinách, ako sú Srbsko, Slovinsko, Chorvátsko, Estónsko či Litva momentálne evidujú 50 až 150 obetí na milión obyvateľov.

Kritika tempa očkovania

Dáta bez pátosu kritizujú aj vyjadrenia o tempe očkovania. „Nechápeme ani vyjadrenia členov Konzília, že sa vyčerpal potenciál pre očkovanie, keď sme zaočkovali v posledných troch týždňoch 12-tisíc, 13,5-tisíc a za posledný týždeň to bude 15- až 16-tisíc ľudí a záujem o očkovanie tým pádom mierne rastie,” uvádzajú matematici.

Aj na základe týchto údajov predpovedajú, aký bude ďalší priebeh pandémie. Detí sa nakazí veľa, no iba veľmi málo z nich zachytia testy, a to z viacerých dôvodov. Avšak, deti sa ako pacienti dostanú do nemocníc zriedka, budú teda predstavovať maximálne jedno až dve percentá z celkovo hospitalizovaných.

Rizikovou skupinou naďalej ostávajú seniori nad 60 rokov, ktorí reprezentovali tri štvrtiny hospitalizovaných a 90 percent úmrtí v druhej vlne. Dnes sú ale na 61 percent zaočkovaní a mnohí COVID už prekonali.

Ak ich zostala tretina alebo len štvrtina ‚nechránených‘, pričom tí najlabilnejší zomreli, tak nemôže z tej tretiny alebo štvrtiny nechránených zomrieť 9-tisíc ďalších ľudí,” dodali Dáta bez pátosu.

Všetci sa s deltou stretnú

Definitívnym dôkazom ich tvrdení je predpoklad, že ak by malo zomrieť 10-tisíc ľudí, tak by ich museli byť 100-tisíc hospitalizovaných, nakoľko smrtnosť v nemocnici ležiacich pacientov s ochorením COVID-19 je 10 percent.

Všetci sa s deltou stretnú. Áno, toto posledné si vieme predstaviť. Tak ako sa stretávajú s inými respiračnými vírusmi. Postupne si na ne zvykáme, postupne sa učíme žiť aj s COVIDOM,” doplnili na záver analytici.

Sledujte novinky zo Zdravotníctva na Zdravotnícke správy - Zdravoteka.sk, Farmaceuti na Slovensku - Zdravoteka.sk, Zdravotné sestry - Zdravoteka.sk, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Bezplatné novinky zo Zdravotníctva raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.